понеделник, 2 юни 2008 г.

Dum docemus, discimus. - Докато обучаваме, се учим.


Матурите почнаха! И пак се радвам като слушам по TV глупави родители и посредствени ученици-"Не трябва да има матури-експериментират с децата ни"... бла..бла.бла
Разбира се, че трябва да има матури с независимо оценяване.. как иначе ще се пресее целия този плевел с надути оценки от познати даскали. В тази страна всички са свикнали децата им да следват никой не иска си признае ако детето му е по посредствено.... това не го прави по лошо.Още е на мода поговорката "Учи мами да не работиш.".
Пет години бях даскал- до миналата година да бъдем точни. И извода ми е хората не са еднакви.. има забележително умни има просто умни има посредствени а има и толкова прости,че.... Но защо родителите си мислят ,че децата им са от първите две категории не мога много зацепя.
Преди подкрепях на 99% учителските протести.... но сега вече се и замислям като гледам какво е. Реформи не се правят със стари даскали, няма как просто .Така,че не завиждам на никое образователно министерство. Прави са само за заплатите наистина са безумно малки... но без реформи не бих им дал никакви пари ,ако бях министър.
Какви реформи бих предприел аз лично:
  1. Пенсионирам всички даскали над 45 години или някак си се отървавам от тях- ебал съм им майката на синдикатите.
  2. Намалявам много натоварването на учениците по предметите: не може да искаме всички да са гениални на какво прилича толкова много предмети толкова много часове. По колко часа математика и български имат в последните класове на средното мислите-ще ви кажа МНОГО.Бих сложил някакъв минимум общообразователни дисциплини и всичко останало примерно трябва да запишат по избор и интерес няколко предмета където ще са сборни групи.
  3. Трябва да се направи разлика в заплатите на даскалите по специалности - не може даскала по физкултура да взема колкото този по математика. Единия си скъсва гъза да бачка а другия си върти свирката по цял ден и наднича в женските съблекални.
  4. Назначавам млади учители,които ще възприемат новите идеи без да мрънкат:"..какво беше преди а какво е сега..". Млади хора работещи в екип ----->


...... и т.н много неща бих направил ама....

Няма коментари: